2017 är här och det är dags att skaffa ett SSL-certifikat.
SSL används för att skydda din sida från att eventuella mellanhänder spionerar på din trafik. Det krypterar helt enkelt den trafiken som sker mellan webbläsare och server. Detta ses enklast genom att sidan börjar på https:// samt att sidan får ett litet grönt hänglås brevid webbadressen.
Let’s Encrypt har slagit igenom stort med sina gratis SSL-certifikat, och det är inte så konstigt med tanke på att många idag har varken ekonomi eller känner behovet av att köpa ett certfikat för mellan 1500-2000kr/år.
Google valde att vid årsskiftet 2016/2017 tvinga hemsidesägarna att implementera SSL på sina sidor – Hur? – Genom att ranka hemsidor med SSL högre än hemsidor utan i sina sökresultat.
Även om det inte slagit igenom fullt ut ännu har de hotat med att varna besökare för ”osäkra” hemsidor utan SSL som surfar via Google Chrome.
Så. Du kan har alltså skaffat ett SSL-certifikat och installerat det på din VPS eller Webbhotell. Troligtvis ser du ändå inte det gröna, säkra hänglåset, utan du har troligtvis en varning för s.k. ”Mixed content”.
Detta beror på att delar av ditt innehåll fortfarande hämtas från http://www.dindomän.se trots att du surfar in mot https. Dessa länkar måste alltså bytas.
Det finns flera sätt att göra detta på, och beroende på hur mycket content du har på din sida kan det vara fullt möjligt att göra det manuellt, sida för sida, inlägg för inlägg. Om du har flera hundra inlägg på din hemsida kan detta vara en tidsödande uppgift.
Nedan listar vi två alternativ som är väl beprövade och fungerar alldeles utmärkt.
Alternativ 1 – Utan plugin
När du väl aktiverat SSL behöver du alltså fixa till länkarna som pekar mot http:// fortfarande. Detta är främst bilder som infogats i inlägg och på sidor.
Detta kan enkelt automatiseras med hjälp av ett litet script som kallas Database Search And Replace.
Som alltid tar vi inget ansvar för användandet av informationen i denna artikel. Fel använt kan det resultera i att din sida helt slutar fungera.
Då börjar vi.
2. Packa upp filerna på din dator och ladda sedan upp mappen till rotkatalogen på din server via FTP.
Mappen heter som standard ’Search-Replace-DB-master’ så det kan vara bra för smidighets skull att döpa om den till något enklare. I exemplet har jag döpt om mappen till ’srdb’.
3. Surfa till mappen via din webbläsare. I exemplet använder jag http://www.dindomän.se/srdb där du får byta ut ’dindomän.se’ till din faktiska domän.
4. Här kommer scriptet hämta dina databasuppgifter från din wp-config.php och skriva ut dessa i klartext i rutorna brevid ”database”.
Det är därför VIKTIGT att du RADERAR detta scriptet när du är klar.
5. Fyll i vilket ord du vill ersätta under ”replace” och sedan vad du vill ersätta det med efter ”with”. I exemplet har jag valt att ersätta ’http://www.dindomän.se’ med ’https://www.dindomän.se’.
Klicka sedan på knappen ”dry run” för att testköra scriptet utan att genomföra ändringar.
När du känner att det ser rätt ut klickar du på ”live run”.
Scriptet kör nu igenom alla dina databasposter och uppdaterar http till https.
Glöm inte att radera scriptet från din rotkatalog när du är klar!
Alternativ 2 – Med plugin – Really Simple SSL
Alternativ två om man inte känner sig bekväm med att hantera filer via FTP är att använda en Plugin till WordPress.
I detta exemplet kommer jag använda Really Simple SSL.
- Logga in på din kontrollpanel i WordPress.
2. Håll muspekaren över ”Tillägg” och klicka sedan på ”Lägg till nytt”.
Skriv in ”Really Simple SSL” i sökrutan till höger.
Klicka sedan på ”Installera nu”-knappen.
4. Fyll i dina uppgifter för FTP-servern så filerna kan installeras. (Detta sker inte hos alla webbhotell).
5. Klicka på ”Aktivera”
6. Klicka på ”Go ahead, activate SSL!”
SSL är nu aktiverat och dina Mixed Contents ska vara borta.